Stimuleringsfonds_01
Beeldcultuurkrant

Editie 2017

De nieuwe Beeldcultuurkrant ‘Van Dada naar Data’ draait om kunst in het datatijdperk. De titel verwijst naar de Dadabeweging van honderd jaar geleden, een non-beweging die aan het begin stond van de systeemwereld waar wij nu in leven. Data zijn het gevolg van diezelfde systeemwereld.

Tevens kondigt Data een toekomst aan die zo massaal is dat we niet met zekerheid kunnen zeggen dat mensen de belangrijkste soort op aarde zullen blijven. Over dertig jaar zijn er weer twee miljard mensen bij met bijbehorende spullen, beelden en kennis. Dus data. En wat wordt de toekomst van kunst? De mens fuseert met de systemen en dat proces zou wel eens het grootste kunstwerk ooit kunnen worden.

In deze krant schrijven uiteenlopende kunstenaars, schrijvers, denkers en ontwerpers over de relatie tussen de mens en het systeem. Denk aan onder meer MacKenzie Wark, Bruce Sterling, Constant Dullaart, Nadine Roestenburg, Aynouk Tan, Teyosh, Sebastian Olma, Michel van Dartel, Rosa Menkman, Rafaël Rozendaal en Hans Maarten van den Brink.