Home > Museum > Nieuws > Deze maand in MOTI's etalage: Rianne Suk

Deze maand in MOTI's etalage: Rianne Suk

Rianne Suk
www.riannesuk.com

Rianne Suk is recent afgestudeerd in Fashion Design aan de HKU. Ze haalt haar inspiratie met name uit onhandelbare, niet modieuze materialen zoals beton, metaal en hout. Ze bevindt zich vaak op de kruising van mode en kunst en vindt het belangrijk om innovatief en onwerkelijk te zijn in haar ontwerpen. In haar afstudeercollectie Our Earthly Prothesis verfijnt ze de relatie tussen het sculpturale en draagbare. Voor dit afstudeer project heeft ze angsten onderzocht en kledingstukken ontwikkeld die het lichaam beschermen en ondersteunen. Rianne is gevraagd voor Te[ch]x(t)iles omdat zij een sterke grafische impressie neerzet.

Voor de tentoonstelling heeft Rianne het concept about:blank ontwikkeld. Hierin staat centraal dat kleding je identiteit leesbaar maakt. Deze leesbaarheid wordt vertaald in de magnetische reactie die ontstaat tussen twee kledingstukken. Rianne maakt een installatie van Magnetic Sketchers (150 stuks) die bestaat uit een jas en een jurk. Belangrijk is de interactie tussen de twee kledingstukken: op het moment dat de drager beweegt, bepaalt de drager daarmee het patroon. Rianne neemt deze week in TROUW Amsterdam met Heleen Blanken een film op van haar project.

Rianne Suk staat samen met Jacob Kok tot 25 maart in de etalage van MOTI.

Fotograaf: Eline Baggen

Jacob Kok
www.jacobkok.com

Jacob Kok (1979) is afgestudeerd aan de theater design afdeling van de Gerrit Rietveld Academie in 2005. Vervolgens is hij betrokken geweest in een variëteit aan disciplines zoals sculptuur, audiovisueel en mode, allen gericht op het onderzoek van het menselijk lichaam. Tegenwoordig ligt zijn focus op het driedimensionale en houdt hij zich vooral bezig met mode. Hij heeft bekendheid vergaard door het winnen van het tv-programma Project Catwalk. De ontwerper gaat zoals hij het zelf noemt, ‘het modesysteem omgooien’. Dit houdt in dat hij nieuwe werken in eerste instantie fictief gaat presenteren om te testen of er animo is alvorens te besluiten ze te produceren en te koop aan te bieden. Tevens uniek is het feit dat meebeslist kan worden over de collectie, enkel het thema staat vast.

Jacob heeft voor de Amsterdam Fashion Week 2013 een collectie gemaakt die gaat over het paradijs, een klassiek symbool voor goed en kwaad. Zijn uitgangspunt is een uitspraak van Oscar Wilde: “Fashion is a form of ugliness so intolerable that we have to alter it every six months.” Hij speelt in deze collectie met goed en fout en mooi en lelijk. Hij is gefascineerd door dit grensgebied. Voor de expositie werkt hij samen met een lenticulair drukker in België (Crea.be). Daarnaast zal één van de stukken uit zijn collectie fysiek aanwezig zijn in de expositie.

Fotograaf: Eline Baggen