Een rode bal zet je aan het denken

The Red Ball project

Tussen twee gebouwen zit een reusachtige rode bal geklemd. Het ziet er uit of hij ieder moment op een willekeurige voorbijganger kan vallen, kapot kan klappen of weg kan springen. Eén ding is zeker de bal geeft een speelsheid aan het straatbeeld.  

The Red Ball project reist de hele wereld over en duikt op de meest onwaarschijnlijke plaatsen op. Zo is hij al afgereisd naar: Chicago, Abu Dhabi, Barcelona, Sydney en Taipei. Veel mensen lachen om de bal of gaan de interactie aan. Hoe? Er wordt tegen de bal geleund en gesprongen door kinderen maar ook door volwassenen. Het plaatsen van de bal wordt mede bepaald door de inwoners van een plek zelf, wat veel plezier oplevert en mensen buiten hun vastgestelde kaders laat denken.

Kurt Perscke is de kunstenaar achter The Red Ball project en heeft dit project aangegrepen om nieuwe inzichten binnen het alledaagse te plaatsen. De bal moet volgens hem je eigen verbeelding aanspreken door zijn speelsheid en charisma. De kracht van de bal zit niet in het object maar met de mensen die ermee in aanraking komen. 

Dusarchitecten maakten onder andere The Bubble Building en Mind Igloo. De publieke interventie en interactie zijn peilers in hun werk. Zij maken publieke architectuur in vele vormen. Hedwig Heinsman is een van de drie oprichters en geeft haar reactie op Perscke’s project.

“Hoe massief kan architectuur zijn? We zien een rode luchtballon die langzaam lijkt uit te dijen en de gebouwen opzij drukt. Hoe komt die ballon er? Wat gebeurt er voor die knapt? Wat gebeurt er als ik ‘m laat knappen? Van wie is eigenlijk de ruimte tussen deze gebouwen? Wat als er iemand in de ballon woont? Wat als ik een reizend luchthuis had zoals deze? 

Kunst als deze reizende ballon verandert plotsklaps je perspectief op je dagelijkse omgeving. En in het beste geval brengt het een besef teweeg dat de publieke ruimte van ons allemaal is, dat we hier invloed op uit kunnen oefenen, deze kunnen veranderen en hier verantwoordelijkheid voor dragen. Dat is in sommige landen ondenkbaar, in andere gemeengoed, en in Nederland veelal vergeten. Deze ‘red ball’ reist over de hele wereld en brengt op de meest uiteenlopende locaties emoties teweeg die universeel blijken te zijn: nieuwsgierige gezichten, blije mensen.

In eerste instantie dachten we trouwens dat het om het Nederlands project de ‘Bol’ ging van bureau slem. Ook hier zie je hoe de impact van iets ongewoons, je plots opnieuw de schoonheid van het Nederlandse landschap doet ervaren.” 

Fotolink: http://www.labelnetworks.com/2012/culture-jamming-round-up-the-red-ball-project-by-kurt-perschke-and-manifest-destiny-by-mark-reigelman/
 

Meer