Parrworld26 september 2008 - 6 januari 2009

"Als mensen bij het zien van mijn foto's tegelijkertijd lachen en huilen is dat precies de reactie die de beelden bij mij oproepen. Dingen zijn ... niet goed en niet slecht. Mij interesseert het altijd om beide uitersten te tonen."  - Martin Parr

Schreeuwende kleuren, bizarre thema's en ongewoon geconcentreerde perspectieven kenmerken de foto's van de Britse fotograaf Martin Parr (*1952, Bristol). De beelden die hij maakt lijken vaak overdreven, en toch zijn ze ook altijd ingenieus en grappig. Al meer dan dertig jaar documenteert Parr de maatschappij en de cultuur van alledag, hoofdzakelijk in zijn eigen land, Groot-Brittannië, maar daarnaast legt hij ook wereldwijd fenomenen vast zoals massatoerisme, consumptiedrang en de zogenaamde vrije tijd. Martin Parr wordt gezien als een satiricus van het moderne leven; zijn foto's zijn ongenadig kritisch en zijn onnavolgbare oog ontmaskert zowel het banale als het groteske.

Luxury

Voor zijn serie Luxury, die in het Haus der Kunst zijn première beleefde, fotografeerde de bekroonde kunstenaar modeshows, paardenrennen en beurzen voor kunst en luxe artikelen op internationale locaties als Dubai, Durban en Moskou, maar ook het Münchener Oktoberfest. In Luxury is te zien hoe de internationale jetset vol trots de uiterlijke versierselen van nieuw geld en overvloed etaleert. Met het groteske als stijlmiddel toont Parr zich consequent in zijn benadering van het verschijnsel van een nieuwe internationale bovenklasse, in vervolg op zijn eerdere projecten over de arbeiders- en middenklassen.

Martin Parr
Martin Parr, lid van het legendarische fotoagentschap Magnum, wordt gezien als een van de meest dynamische fotografen van deze tijd. Vanaf de jaren tachtig publiceerde hij meer dan dertig boeken en exposeerde hij zijn foto's in talloze eenmans- en groepstentoonstellingen; werken van zijn hand maken deel uit van vooraanstaande nationale en internationale kunstverzamelingen.

Parrworld
In Parrworld laat de kunstenaar eigen foto's zien in samenspraak met diverse door hem aangelegde verzamelingen vreemde voorwerpen, opmerkelijke ansichten en door internationale kunstenaars gemaakte foto's, maar ook, voor het eerst, een buitengewone verzameling fotoboeken. Zijn fascinatie voor het eigenaardige en zijn voorkeur voor de uitzondering die de regel bevestigt, voor het ongewone en het curieuze, verlenen zijn verzamelingen een persoonlijk getinte flair. Dat maakt van Parrworld een dwarsdoorsnede van een Wunderkammer vol verrassingen en een onderhoudende, maar tevens serieuze analyse van het medium fotografie.

Meer

Recensie van Metropolis M