Home > Tentoonstellingen > Geweest > Who Sets the Standard?

Who Sets the Standard?28 februari 2009 - 07 juni 2009

In de tentoonstelling Who sets the Standard? presenteerde het Graphic Design Museum hoe de invloed van opkomende industrialisering in de vorige eeuw en de technologische ontwikkeling van nu bepalend zijn voor het beeld in de vormgeving. 

 

Jan Tschichold

Jan Tschichold (Leipzig 1902 – Locarno 1974) kan gezien worden als protagonist van de modernistische vormgeving. Zijn publicatie Die Neue Typographie (1928) is het manifest voor modernistische typografie en wordt nog steeds gelezen en nagevolgd. De invloed van Tschichold is in de huidige vormgeving zichtbaar in het gebruik van vaste papierformaten zoals de DIN A4. Wat bewoog deze bijzondere vormgever, typograaf en essayist?

 

Guiding a New Tradition
De tentoonstelling Jan Tschichold, Guiding a New Tradition laat zien hoe geestverwanten uit verschillende beeldende disciplines Jan Tschichold vormden in zijn modernistische opvatting. Het laat ook zien dat de klassiek geschoolde Tschichold de traditionele opvattingen nooit helemaal heeft losgelaten. De indruk dat Tschichold in 1933 radicaal afstand nam van zijn modernistische principes, wordt in de tentoonstelling op een genuanceerde wijze bijgesteld.
Buiten twijfel blijft dat Tschichold grote invloed heeft gehad op meerdere generaties grafisch vormgevers.

Naast het werk van Jan Tschichold, is in de tentoonstelling ook werk te zien van o.a. El Lissitzky, Laszlo Moholy Nagy, Piet Zwart, Herbert Bayer, Willem Sandberg, Otto Treuman, Joseph Müller-Brockmann, Max Bill, Benno Wissing en Wim Crouwel. 

 

Template Culture: Form Follows Format

Ontwerper Hendrik Jan Grievink leverde op uitnodiging van het Graphic Design Museum een visueel commentaar op de tentoonstelling Jan Tschichold, Guiding a New Tradition. Volgens hem is het erfgoed van Tschichold vooral terug te vinden in de hedendaagse template cultuur, waar technische standaarden, herkenbaarheid en reproduceerbaarheid in hoge mate het visuele karakter van de informatie bepalen. 

Bekende en minder bekende websites werden door hem ontdaan van hun inhoud en gereduceerd tot esthetische objecten. Het resultaat is een vervreemdende blik op de vormgeving van het world wide web anno nu. Hoe standaard zijn de standaarden van vandaag? Wat is de esthetische erfenis van het modernisme in hedendaags webdesign? 

 

Meer

Colofon Jan Tschichold, Guiding a New Tradition - Lees meer