Home > Tentoonstellingen > Geweest > Wij Eisen Geluk

Wij Eisen GelukProtestposters 1975 - 1985

Wij Eisen Geluk!
Protestposters 1975 -1985

28 augustus 2012 t/m 5 mei 2013. Wegens succes verlengd.

Rond de formatie presenteert MOTI een nieuwe tentoonstelling Wij Eisen Geluk! Het museum blikt terug op de protestuitingen uit het verleden in onze huidige tijd van crisis en revolutie. Te zien zijn de iconische beelden van Opland tegen de kruisraketten. Maar ook affiches over het massaprotest tegen de bom, krakersrellen  en protest kunst over de Koude Oorlog  en internationale solidariteit.

De protestposters die zijn te zien in MOTI, komen uit de privé collectie van Bredanaar Alex de Kock. Hij schonk zijn collectie posters in juni 2012 aan het museum. In een interview met samensteller Geert Lovink vertelt de Kock: ‘Ik was een jaar of dertig en geïnteresseerd in kunst en had iets in me om het te verzamelen. Geen geld om zogenaamde echte kunst te kopen, maar zag veel kunst op straat en in boekhandels liggen in de vorm van deze protestposters. Ze waren gratis of voor een gulden te koop en ik was overtuigd van de bijzondere vormgeving. Maar  vond ze meteen ook bijzonder als weergave van het tijdsbeeld.'

Alex de Kock heeft de posters zelf  30 jaar lang goed bewaard in zijn woning in Oosterhout. Een geëngageerde verzamelaar en vindt de protestposters bijzonder omdat ze hem doen denken aan de esthetiek waarop het Sovjet communisme haar ideologie aanprees. Vanwege het geboorteland van zijn moeder (Oekraïne) heeft hij als kind de Sovjet-Unie regelmatig bezocht. Na een recente verhuizing naar Breda besloot de verzamelaar zijn collectie aan MOTI te schenken.

Bezoekers zien bekende affiches met thema’s als woonstrijd en kraken, Anti-kernenergiebeweging, Vredesbeweging, maar ook internationale solidariteit en protestkunst. Internet criticus Geert Lovink selecteerde de affiches en schreef  uitdagende teksten over het begin van de strijdlustige jaren tachtig.