Mondiraan_Fonds
Tentoonstelling

Nieuwe Lusten

2 april - 31 december 2016

In het kader van het Jheronimus Bosch 500-jaar presenteert MOTI de tentoonstelling Nieuwe Lusten. In deze tentoonstelling staat het schilderij Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch centraal. MOTI heeft voor de tentoonstelling onderzoek gedaan naar de culturele erfenis van Jheronimus Bosch.

De unieke beeldtaal die Bosch heeft gecreëerd, inspireert al vijf eeuwen lang kunstenaars als Pieter Bruegel de Oude, Salvador Dalí en Jorg Immendorf. Tegelijkertijd is het oeuvre van Bosch gehuld in mysterie. Eigenlijk is er vrij weinig bekend over de schilder en de betekenis van zijn kunst. Hierdoor houdt zijn meest beroemde schilderij, het iconische drieluik Tuin der Lusten, schrijvers, kunstenaars en wetenschappers al meer dan een half millennium in de ban. Wat heeft Bosch willen vertellen met zijn intrigerende voorstelling? Met Nieuwe Lusten laat MOTI aan de hand van hedendaagse interpretaties van kunstenaars en schrijvers meer licht schijnen op het culturele erfgoed van Jheronimus Bosch.

Tuin der Lusten terug naar Breda
In de tentoonstelling Nieuwe Lusten wordt het meer dan 500 jaar oude schilderij vertaald naar het heden. Verschillende onderdelen van de triptiek worden tot leven gewekt door middel van films van Persijn Broersen & Margit Lukács, Studio Smack, Eelco Brand en Floris Kaayk. Deze hedendaagse kunstenaars gebruiken het werk als inspiratie om eigen werk te maken. Zo wordt een extra betekenislaag toegevoegd aan het historisch werk, dat niet alleen de beleving van het schilderij vergroot, maar tevens het werk positioneert in de hedendaagse beeldcultuur.

Een extra betekenislaag aan Bosch' werk.

Het schilderij Tuin der Lusten is sterk verbonden met Breda. Vóór het zijn lange reis naar de huidige vaste locatie in het Museo del Prado in Madrid maakte, was Breda de eerste plek waar de triptiek na voltooiing voor publiek te bezichtigen was. Alvorens het werk in de tachtigjarige oorlog in Brussel gestolen en naar Spanje meegenomen werd, was het ondergebracht in het Kasteel van Breda, de huidige militaire academie. Tuin der Lusten is fysiek onbereikbaar voor Brabant, omdat de triptiek het prestigieuze Museo del Prado niet mag verlaten. MOTI zal Tuin der Lusten daarom simuleren en digitaal tonen. Zo wordt het schilderij in de context van herkomst gepresenteerd aan een hedendaags publiek.

Publicatie Nieuwe lusten 
Naast de tentoonstelling brengt MOTI in samenwerking met Uitgeverij de Geus de publicatie Nieuwe lusten uitHierin hebben tal van hedendaagse Nederlandse schrijvers zich literair laten inspireren door het wereldberoemde schilderij Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch. Aan de hand van 21 scènes in het drieluik maken de schrijvers een literair onderzoek in de vorm van een kort verhaal over het schilderij en de symboliek die hierin herkenbaar en nog altijd actueel is. Hans Maarten van de Brink zal een introductie op de wereldberoemde triptiek verzorgen.

De publicatie Nieuwe lusten bestaat uit bijdragen van Karin Amatmoekrim, Hanna Bervoets, Abdelkader Benali, Hans Maarten van den Brink, A.H.J. Dautzenberg, Adriaan van Dis, Arnon Grunberg, Thomas Heerma van Voss, Edzard Mik, Nelleke Noordervliet, Willem Jan Otten, Jamal Ouarichi, Gustaaf Peek, Ilja Leonard Pfeijffer, Bas van Putten, P.F. Thomése, Manon Uphoff, Annelies Verbeke, Dirk van Weelden, Niña Weijers, Christiaan Weijts en Maartje Wortel.

Bosch Grand Tour
De tentoonstelling Nieuwe Lusten is onderdeel van de Bosch Grand Tour. De Bosch Grand Tour is een samenwerking van het Van Abbemuseum, De Pont museum, MOTI, Natuurmuseum Brabant, Het Noordbrabants Museum, Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en het TextielMuseum. Bezoekers kunnen tijdens de Bosch Grand Tour op ontdekkingsreis langs deze zeven eigentijdse musea in vier Brabantse steden. Hierbij kunt u sparen voor leuke kortingen met de Bosch Grand Tour Stempelkaart. Door het gezamenlijke programma is er een aantrekkelijk aanbod voor kunst- en cultuurliefhebbers uit Nederland en Vlaanderen. De Bosch Grand Tour is een initiatief van Jheronimus Bosch 500.

Erfgoed & beeldcultuur
MOTI is hét museum voor beeldcultuur. We leven vandaag de dag in een wereld waarin we worden overspoeld met allerlei beelden. MOTI stelt zich daarom continu de vraag: wat doe jij met beeld en wat doet beeld met jou? Erfgoed vormt een belangrijke basis voor onze huidige beeldcultuur. Of het nou inspiratie, beeldtraditie of een breuk met het verleden betreft: erfgoed is onlosmakelijk verbonden met de beeldmakers van nu. In Nieuwe Lusten wordt dit aspect van beeldcultuur onderzocht en gepresenteerd aan een breed publiek.

Nieuwe Lusten is tot stand gekomen met medewerking van Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, BankGiro Loterij en Gemeente Breda.

Studio Smack, Paradise, 2016

Met dank aan:

Bekijk ook